Ostrzysz łańcuch samodzielnie? OK! Nie krytykuj poniższych informacji jak Jarek z pewnego programu TV: "...i kogo łuczy, kogo łuczy!", a przyjmij to jako przypomnienie podstaw ostrzenia, ok?
Ostrząc samym pilnikiem, zachowaj odpowiedni kąt, zgodnie z kreską na płaszczyźnie każdego nożyka (30 stopni). Staraj się unosić pilnik ku górze, w ten sposób zachowasz odpowiedni kąt nachylenia płaszczyzny tnącej (60 stopni z odpowiednim pilnikiem). Podczas ostrzenia, użyj tyle samo ruchów ostrząc lewe noże, co do prawych. Po naostrzeniu nie spiłowuj ogranicznika "na oko", wysokość tego "noska" przed każdym nożykiem jest bardzo istotna (0,65 mm.) i ma duży wpływ na jakość późniejszego cięcia, jak również na ewentualną awarię układu amortyzującego oraz gaźnika (?) (odrębny temat).
Amatorom samodzielnego ostrzenia polecamy szeroki wybór narzędzi wspomagających tę czynność. Polecamy również usługę naostrzenia łańcucha, co robimy od ponad 20 lat. Zapraszamy do Strzelina.